Bahan-bahan
- 6 biji telor ayam (besar punyee)
- 125 gram gula halus
- 62 gram butter or marjerin...up to u alls
- 200 gram UHT whipping cream
- 250 gram keju philadelphia
- 60 gram tepung jagung
- 1/2 biji air perahan oren
- parutan kulit orensedap...mesti try ! so dh bli buah oren..kulit jgn buang...buat kek! :)
- secubit garam
- vanilla sponge cake (utk dibuat lapisan bawah)
Cara-cara
- Butter,gula & keju dan pukul sehingga kembang,perghh naik 5kilo hahhh! :P
- then masukkan telur kuning satu satu and kacau, masukan UHT whipping cream,air perahan dan parutan oren tadi dan kacau lagi..smpai tgn lenguh..hehehe -last campurkan tepung jagung dan secubit garam dan gaulkan sehingga sebati & ketepikan
- Putih telur tadi di pukul bersama sedikit gula sehingga kembang dan menjadi agak koress
- Masukkan putih telur tadi and pukulan pukulan keju tadi dgn mengunakan mesin
- Kemudian masukan adunan tadi dlm acuan yg telah dilapiskan dgn sponge cake. Bakor ketuhar 175-180C & lebih kurang 45 min / sehingga masak.
- Lapiskan dgn dulang berisi air agar lapisan spange tadi tidak hangus--sponge kek tu da masak..ala cam buat chocolate melt..
No comments:
Post a Comment